Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ήδη έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του 18ου Τακτικού Συνεδρίου Σκυροδέματος.

Μετά από προσπάθειες 6 ετών το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος κατάφερε να ξεπεράσει τους ανασταλτικούς παράγοντες της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης και λιτότητας  που έπληξαν τους συμπολίτες μας, με άμεσες και οδυνηρές συνέπειες και στους μηχανικούς γενικά και στο Τεχνικό Επιμελητήριο ειδικά. Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο  εγκρίθηκε τελικά η πρότασή μας για το Συνέδριο από την Διοικούσα του ΤΕΕ, το ανακοινώσαμε και προχωρήσαμε στην διοργάνωσή του.

Μέσα στα 45 χρόνια λειτουργίας του Ε.Τ.Σ. και μετά από την επιτυχή υλοποίηση 16 τακτικών Συνεδρίων σε συνεργασία με το Ε.Τ.Ε.Κ. Κύπρου, για πρώτη φορά επιλέξαμε σαν τόπο διοργάνωσης του την Αθήνα προσπαθώντας να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό την δαπάνη του στα πλαίσια των πενιχρών διαθέσιμων του ΤΕΕ. Η συνεργασία μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που το ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά, μας εξασφάλισε την δυνατότητα διεξαγωγής  του στο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου .

Επιθυμώντας  το Συνέδριο μας να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις συναφών Διεθνών Συνεδρίων στο τομέα του, θελήσαμε για πρώτη φορά να ξεπεράσουμε την γενικότητα που είχαν τα προηγούμενα συνέδρια και να προσδώσουμε έναν ειδικότερο θεματικό χαρακτήρα.

Πιστεύοντας λοιπόν ότι οι σύγχρονες κατασκευές από σκυρόδεμα πρέπει να εξυπηρετούν με ασφάλεια όχι μόνον το παρόν αλλά και τις επερχόμενες γενεές,  με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος , αποφασίσαμε στα πλαίσια της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Τ.Σ. να προτάξουμε στην θεματολογία του Συνεδρίου την έννοια της αειφορίας των κατασκευών και της περιβαλλοντικής προστασίας κατά την κατασκευή των έργων και την παραγωγή των υλικών. Η Οργανωτική Επιτροπή εγκρίνοντας την πρότασή μας έδωσε τον ειδικό αυτό χαρακτήρα στο Συνέδριο δίνοντας τον τίτλο: «Αειφόρος κατασκευή από Σκυρόδεμα και η συμβολή της τεχνολογίας του στην προστασία του περιβάλλοντος».

Στην πρόσκλησή μας για εισηγήσεις υπήρξε θερμή ανταπόκριση από τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας μας και του εξωτερικού και βέβαια της Κύπρου, καθώς και από μελετητές, κατασκευαστές και εταιρείες παραγωγής σχετικών δομικών υλικών. Στην θεματολογία, πέραν των κλασσικών εισηγήσεων που αφορούν στην ασφάλεια των κατασκευών στην ανάλυση και τον  σχεδιασμό, περιλαμβάνονται θέματα ανθεκτικότητας, αειφορίας, νέων τεχνολογιών, αλληλεπίδρασης κατασκευών και περιβάλλοντος, παραγωγής υλικών σε σχέση με το περιβάλλον.

Επίσης θερμή ανταπόκριση είχαμε από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου που με τις κρίσεις τους διασφάλισαν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων . Θα ήθελα και από εδώ να τους ευχαριστήσω για την σημαντική προσφορά τους.

Σε όλη την διαδρομή, από την ανακοίνωση του Συνεδρίου, είχαμε την αδιάλειπτη και εξαιρετικά δημιουργική οργανωτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

Στις 3 ημέρες που θα διαρκέσει το Συνέδριο θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε   160 εισηγήσεις και επιπλέον 16 εισηγήσεις σε ανάρτηση (posters) όλες υψηλού επιστημονικού επιπέδου, 3 κεντρικούς ομιλητές, κορυφαίους στον χώρο – Θ. Τάσιος, Γ.Πενέλης, Μ. Φαρδής-  σημαντικό αριθμό προσκεκλημένων ομιλητών και 4 στρογγυλά τραπέζια με θέματα αιχμής.

Επίσης στο χώρο του Συνεδρίου κατά το τριήμερο θα λειτουργεί έκθεση σχετικών δομικών υλικών και λογισμικού ενώ θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις  και επισκέψεις σε έργα σημαντικού ενδιαφέροντος.

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα είναι για μας ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας έχουμε κοντά μας το τριήμερο

29, 30, 31 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Αθήνα Μάρτιος 2018

Για το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος (μέλος   fib, rilem)

Ο Πρόεδρος

Ευάγγελος Μακρυκώστας,  Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.